Ukentlemenin peruskiven laasteja sekoitettiin keväällä 2012 Saksassa, jolloin Jouni Kaipainen ja Jussi Männistö tapasivat. Jouni kertoi opettavansa lapsille musiikkia kummallisella ukulele-nimisellä soittimella. Jussi oli etätutustunut kyseiseen soittimeen ja sen mahdollisuuksiin lähinnä ihastelemalla englantilaisen The Ukulele Orchestra of Great Britainin soittoa. Saksalaisen oluen äärellä käytiin seuraava keskustelu:

Luuletko Jouni, että minäkin voisin oppia soittamaan?
Tottakai Jussi. Minä voin myydä sinulle soittimen ja opastaa alkuun.

Saksanreissun jälkeen Jussi haki Jounilta mustan halpismakalan ja päätti opetella soittamaan. Kesä kului nopeasti eikä yksinharjoittelijan innostus laantunut. Loppukesällä Jussi päätti hakea soitonopettajaa, joka monien vaiheiden jälkeen löytyikin Pirkan opistolta Nokialta. Syksyn -12 ja kevään -13 Jussi kävi 30min viikossa rämpyttelemässä sointuja kitaraa opettavan opettajan kanssa. Homma ei tuntunut mielekkäältä mutta innostuneisuus soittamiseen kesti hienosti. Satunnaiset puhelinkeskustelut Jounin kanssa johtivat siihen, että termi ryhmäsoitto alkoi esiintyä puheissa yhä useammin. Miehet päättivät yhdessä hankkia kunnon opettajan ja soittaa yhdessä.

Loppukesällä 2013 Pirkan opiston tarjonnasta pisti silmään kielisoittimia opettava musiikin maisteri Riku Kettunen, jolle Jussi ja Jouni päättivät soittaa ja pyytää opettajakseen. Puhelimessa Riku kertoi olevansa täysin kokematon ukulelen suhteen mutta piti tällaista ukuleleduoa niin hulluna ideana, että halusi ainakin katsoa mitä siitä tulee. Syksyn -13 ja kevään -14 Jouni ja Jussi kävivät ahkerasti Rikun opissa Pirkkalassa. Joulukuussa 2013 Jouni ja Jussi kävivät myös Helsingissä Ukulelepikkujouluissa esiintymässä. He soittivat kaksi biisiä: Ukulelesta voimaa (oma käännös biisistä Teenage Kicks) ja Porsaita äidin oomme kaikki. Jännitti aivan mielettömästi mutta palaute oli kohteliaan kannustava. Mukana oli myös Antti Keskinen, joka arvonnassa voitti itselleen oman ukulelen.

Syksyllä 2013 Jussi ja Antti olivat tavanneet erään yhteisen ystävänsä syntymäpäivillä ja Jussi innosti Anttia myös tarttumaan ukuleleen. Näinhän siinä kävikin ja Jussi ja Antti soittelivat yhdessä noin kerran viikossa. Antti tulikin muiden houkuttelemana myös Rikun kurssille syksyllä 2014.

Syksyllä 2014 Riku Kettusen opissa oli siis kolme soittajaa; Antti, Jouni ja Jussi. Syyslukukauden lopussa kolmikko päätti tehdä yllätysesiintymisen Emäkosken koulun henkilökunnan pikkujoulujuhlaan ravintola Plevnaan. Tätä silmälläpitäen pidettiin myös soittoleiri Antin mökillä Lappajärvellä marraskuussa. Meluisassa ravintolassa esitettiin noin neljä kappaletta, menestys oli huumaava ja paikalla ollut Rikukin kehui.

Muutama päivä Plevnan esiintymisen jälkeen Jussi tapasi ruokakaupassa ystävänsä Timo A. Tanhuanpään. Jussi kertoi monissa kokoonpanoissa musisoivalle Timolle, että hänelläkin on nykyään bändi – ukelelebändi! Timo kommentoi tähän, että häntäkin on alkanut kiinnostaa tuon muotisoittimen soittaminen ja että, kotoa löytyy kyllä yksi ukulelen halpisversio. Jussi vastasi tähän, että tule mukaan bändiin.

Tammikuun alussa 2015 Timo marssi tamperelaiseen musiikkiliikkeeseen ja osti itselleen kunnollisen soittimen ja liittyi mukaan Riku Kettusen opetusporukkaan. Soittajia oli nyt siis neljä.

Timon ajatuksena oli alusta saakka, että porukasta pitää muokata kunnon bändi, joka esiintyy säännöllisesti. Yhtyeelle piti tietysti keksiä nimi ja Timon päästä putkahti sana Ukentlemen. Tämän idean hän sai myytyä muillekin.

Ensimmäisen keikkansa Ukentlemen teki 7.3.2015 Nokian Kerholassa, Pirkan opiston Tapio Rautavaara 100-vuotta –konsertissa, esittäen kappaleet Souvaripoikia ja Pispalan poikia ollaan.

Keväällä 2015 heräsi myös ajatus kesällä toteutettavasta Saaristokiertueesta. Tämä sitten junailtiinkin kasaan ja samalla mukaan kosiskeltiin basistiksi Hannu Sireniä. Hannu lähti mukaan kiertuebasistiksi. Syksyllä kiertueen jälkeen Hannu hankki itselleen ukulelebasson ja liittyi bändin vakituiseksi jäseneksi. Muutamalla keikalla Hannua on bassossa tuurannut Frans Åkerberg.

Näin oli nykyinen viisimiehinen Ukentlemen kasassa ja valmiina keikoille. Niitä onkin tehty kiihtyvällä tahdilla ja matkan varrella bändi hankki itselleen myös oman äänentoistolaitteiston.

Keikkoja alkoi olemaan yhä enenevässä määrin, niin pienemmissä kuin isommissakin paikoissa, täysin akustisia tai PA-laitteistolla toteutettuja.

Vuoden 2015 Saaristokiertueen hyvien kokemusten myötä se toteutettiin myös seuraavana kesänä, kuten myös vuonna 2017.

Vuoden 2016 aikana heräsi idea levyn tekemisestä. Sille tulevia biisejä mietittiin ja punnittiin tarkasti. Lopulta päädyimme kuuden kappaleen EP:n äänitykseen.

Levyprojekti koki pienen kolauksen, kun Tampereen Onkiniemessä, vanhassa Suomen Trikoon rakennuksessa sijainnut äänitysstudio joutui sulkemaan ovensa rakennusta kohdanneen asbestijupakan myötä. Hetken jouduimme pähkäilemään vaihtoehtoa B ja se löytyikin sitten Timo Niemistön suosiollisella avustuksella Nokialta.

Levy äänitettiin toukouussa 2017, äänittäjänä toimi Sami Tenhunen, joka vastasi myös levyn miksauksesta ja masteroinnista. Musiikillinen mentorimme Riku toimi myös suurena apuna levyä tehdessä.

Jääkaapin valo EP:n digitaalinen julkaisu tapahtui lokakuussa 2017 ja CD:n saimme käsiimme marraskuussa. Levy sisältää neljä uutta sävellystä ja sanoitusta, yhden käännösbiisin ja coverversion vanhasta Sig-hitistä Jos sä rakastat mua.

Pitkän levyprojektin aikana on syntynyt myös uutta materiaalia ja niitä lähdetään työstämään studioon varmaankin vuoden 2018 aikana.